Marketing KPI’s om je bedrijf te helpen groeien

100 marketing KPI’s om je bedrijf te helpen groeien - FI
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Marketing KPI’s zijn cruciaal om het rendement van je marketing te meten.

Met goede marketing KPI’s weet je of je marketing werkt, en wat je nog kan verbeteren.

In deze blog beantwoorden we de volgende vragen:

 
Om het concept van marketing KPI’s uit te leggen staan we eerst stil bij het concept van marketingdoelen.

Wat zijn marketingdoelen?

Marketingdoelen zijn specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdsgebonden (SMART) doelstellingen die je vooropstelt om je salesdoelen en je bedrijfsdoelen te ondersteunen.

Doe je aan marketing zonder specifieke marketingdoelen? Dan weet je niet of, en wanneer, je marketing succesvol is. Dat is niet efficiënt. Daarom helpen we je graag op weg: hier lees je hoe je SMART marketingdoelen definieert.

Veelvoorkomende marketingdoelen zijn ‘je online zichtbaarheid vergroten’, ‘je naamsbekendheid vergroten’ en ‘leads genereren’. Op basis van deze marketingdoelen kun je marketingacties definiëren (bv. elke week 2 LinkedIn posts met informatieve content voor je doelgroep delen).

In het ideale geval ondersteunen je marketingdoelen je salesdoelen, en je salesdoelen je bedrijfsdoelen. In dat geval kun je het rendement van elke marketingactie meten in functie van de impact op de bovenliggende marketing-, sales- én bedrijfsdoelen.

Maar de impact van je marketingacties op al je doelen meten… dat is niet altijd even eenvoudig. Daarom werken we met marketing KPI’s.

Wat zijn marketing KPI’s?

Marketing KPI’s of Key Performance Indicators zijn meetpunten waarmee je op elk moment het rendement van je marketingacties kan meten.

Marketing KPI’s helpen je om op elk moment het succes van je marketingacties te meten, zelfs wanneer het nog onduidelijk is welke exacte impact je acties op je marketing-, sales- en bedrijfsdoelen (zullen) hebben.

Een voorbeeld: Je wil je merkbekendheid onder millennials in de komende 12 maanden met 30% verhogen. Dit is een SMART marketingdoel. Om te meten in welke mate je marketingacties bijdragen aan dit marketingdoel kun je de volgende marketing KPI’s in de gaten houden:

  • de groei van het maandelijks websiteverkeer van millennials.
  • de betrokkenheid van millennials op je sociale media.
  • de ‘merkherinnering’ (gemeten door marktonderzoek) onder millennials.
 

Door de weg naar je marketingdoelen op te delen en structureel relevante marketing KPI’s te meten weet je op elk moment of je marketing bijdraagt aan je hogere doelen.

Wat zijn de voordelen van marketing KPI’s?

Marketing KPI’s geven je op elk moment inzicht in de impact van je marketingacties op je marketing-, sales- en bedrijfsdoelen. Dit geeft de volgende voordelen:

Marketing KPI’s bieden richting en focus

Marketing KPI’s bieden een duidelijke leidraad voor je bedrijf en team(s). Zo kan iedereen zich concentreren op wat écht belangrijk is om de gewenste doelstellingen te behalen.

Marketing KPI’s zorgen voor objectieve beslissingen

Intuïtie is waardevol, maar cijfers liegen niet. Als je je baseert op meetbare gegevens dan kan je objectieve beslissingen nemen om het rendement van je marketingacties te optimaliseren.

Met Marketing KPI’s kun je voortdurend optimaliseren

Met marketing KPI’s kun je op elk moment de impact van je marketingacties op je marketing-, sales- en bedrijfsdoelen meten. Met deze inzichten kun je je marketingacties én je KPI’s blijven optimaliseren.

Marketing KPI’s vragen om verantwoording

Marketing KPI’s zorgen ervoor dat iedereen weet wat zijn of haar invloed is (geweest) op de grotere marketing-, sales- en bedrijfsdoelen. Dat motiveert, geeft voldoening en het houdt iedereen scherp!

Pas op voor “vanity metrics”

Let wel op: de ene marketing KPI is de andere niet.

Sommige gegevens lijken misschien belangrijk op het eerste gezicht, maar dragen uiteindelijk niet tastbaar bij aan je doelen.

Een groot aantal volgers of likes op sociale media kan indrukwekkend lijken, maar als die volgers niet betrokken zijn of nooit klant worden, dan bieden die volgers of likes geen grote meetbare waarde voor je doel ‘meer verkopen’.

Let wel: het aantal volgers kan voor bepaalde marketingdoelen zoals ‘meer brand awareness creëren’ wél nuttig zijn. Zeker in combinatie met andere marketing KPI’s.

Hoe definieer je goede marketing KPI’s?

Focus op bruikbare marketing KPI’s die je rechtstreeks kan koppelen aan echte bedrijfsresultaten, zoals de kosten van klantenwerving, customer lifetime value, conversiepercentages en retentiepercentages.

Stel jezelf altijd de vraag: ‘Hoe draagt deze marketing KPI bij tot onze marketing-, sales- en bedrijfsdoelen?’ Als het antwoord onduidelijk is of de link eerder zoek, dan heb je mogelijk te maken met een ‘vanity metric’.

Marketing KPI’s definiëren en gebruiken

Marketing KPI’s definiëren en gebruiken doe je in 9 stappen:

  1. Definieer je bedrijfs-, sales- én marketingdoelen, uiteraard zo SMART mogelijk.
  2. Kies relevante (!) marketing KPI’s op basis van je doelen. Klik hier voor een lijst met voorbeelden van relevante marketing KPI’s.
  3. Implementeer tools en systemen om de benodigde data te verzamelen (bv. Google Analytics om websiteverkeer te meten).
  4. Vergelijk je huidige prestaties met eerdere resultaten of met benchmarks binnen je branche. Dit geeft je een referentiepunt en helpt je te begrijpen hoe goed (of slecht) je presteert.
  5. Kijk regelmatig naar je marketing KPI’s en probeer trends, patronen en verbetermogelijkheden te spotten. Stel jezelf vragen als ‘Waarom is deze KPI deze maand gedaald?’ of ‘Wat heeft geleid tot de stijging van deze KPI?’
  6. Onderneem acties op basis van je analyses. Als een bepaalde marketingstrategie niet de gewenste resultaten oplevert, pas deze dan aan of probeer een andere aanpak.
  7. Herzie je marketing KPI’s regelmatig en evalueer of ze nog altijd relevant zijn voor je marketing-, sales- en bedrijfsdoelen.
  8. Zorg ervoor dat alle stakeholders (teamleden, leidinggevenden, etc.) op de hoogte zijn van het rendement van je marketing. Dit kan via maandelijkse rapporten, dashboards of presentaties.
  9. Streef altijd naar verbetering, experimenteer met nieuwe strategieën en tactieken, en gebruik je marketing KPI’s om de effectiviteit van je acties te meten.

Als je slim marketing KPI’s opstelt en opvolgt dan kun je een ‘data-driven‘ marketingstrategie hanteren die je voortdurend optimaliseert voor betere resultaten.

15 marketingdoelen en +100 handige marketing KPI’s

Van nul (of opnieuw beginnen) is altijd moeilijk. Dat geldt ook voor marketing KPI’s! Daarom delen we hieronder 15 veelvoorkomende marketingdoelen en meer dan 100 bijhorende marketing KPI’s.

  1. Een nieuw product lanceren
  2. Je merkbekendheid vergroten
  3. Je merkbetrokkenheid vergroten
  4. Een community uitbouwen
  5. Een aantrekkelijk employer brand uitbouwen
  6. Je bedrijf positioneren als authoriteit of thought leader
  7. Websiteverkeer doen groeien
  8. Kwalitatieve leads (potentiële klanten) aantrekken
  9. Nieuwe klanten werven
  10. Klanten behouden en loyaliteit verhogen
  11. Je verkoop stimuleren
  12. Producten en diensten “upsellen” en “cross-sellen”
  13. De Customer Lifetime Value (CLV) verhogen
  14. Je marktaandeel vergroten
  15. Marketing ROI verbeteren

1. Een nieuw product lanceren

Een nieuw product lanceren vereist een unieke set marketing KPI’s, omdat het niet alleen gaat om de launch op de markt zelf, maar ook om tractie en momentum genereren én vasthouden!

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Productadoptie: Meet het aantal klanten dat het nieuwe product in een bepaalde periode na de lancering gaat gebruiken (en blijft gebruiken).
  • Time to market: De tijd van productidee tot (beschikbaarheid voor) eerste verkoop. Snellere tijden kunnen een concurrentievoordeel opleveren.
  • Feedback en beoordelingen van klanten: De kwaliteit en kwantiteit van klantfeedback, zowel positief als negatief, kan inzicht geven in sterke en zwakke punten van je product.
  • Verkoop van het nieuwe product: De totale inkomsten die het nieuwe product binnenbrengt.
  • Marktaandeel: Percentage van de totale verkoop in een markt die je met je nieuwe product wilt veroveren.
  • Terugzendpercentage van producten: Het percentage verkochte producten dat klanten retourneren kan duiden op ontevredenheid of problemen met het product.
  • Upsell en Cross-sell percentage: Vooral relevant als het nieuwe product een aanvulling is op andere producten in het assortiment.

2. Je merkbekendheid vergroten

Dit is vaak de eerste stap voor nieuwe merken of producten. Het gaat erom de naam en de boodschap van je merk onder de aandacht van potentiële klanten te brengen en hen bewust te maken van wie je bent en wat je aanbiedt.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Websiteverkeer: Aantal bezoekers opgedeeld in bronnen zoals organisch, direct, sociaal, en betaald. ‘Verwijzingsverkeer’ kan hier ook belangrijk zijn: Bezoekers die via externe websites komen door vermeldingen of links.
  • Social media volgers: Simpelweg het aantal volgers op je sociale media kanalen.
  • Interactie op sociale media: Aantal likes, shares en comments op je posts.
  • Merkvermeldingen: Hoe vaak je merk online (bijvoorbeeld op sociale media of blogs) wordt besproken.
  • Media-impressies: Aantal keren dat je content wordt gezien
  • Merkherinnering (‘ook wel brand recall’): Hoe vaak consumenten spontaan aan je merk denken, vaak via enquêtes gemeten.
  • Merkherkenning: Hoe goed consumenten je merk herkennen bij cues zoals logo’s.
  • Merkzoekvolume: Hoe vaak er naar je merk wordt gezocht online.
  • Share of Voice (SOV): Hoeveel gesprekken online over jou gaan versus je concurrenten.
  • Affiniteit met het merk: Sterkte van de band tussen consument en merk, gemeten via scores zoals Net Promoter Score (NPS) of aanbevelingswaarschijnlijkheid.

3. Je merkbetrokkenheid vergroten

Merkbetrokkenheid weerspiegelt de mate waarin (potentiële) klanten interactie hebben met je merk, of dit nu via content, campagnes of andere marketingacties is. Sterke betrokkenheid gaat vaak gepaard met een hoge merkloyaliteit en veel merkambassadeurs die je bedrijf promoten

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Betrokkenheidspercentage: Het percentage interacties op content (likes, reacties, shares) ten opzichte van je totale publiek, vooral relevant op sociale media.
  • Gemiddelde Betrokkenheidstijd: Meet bijvoorbeeld hoe lang men een video of interactief stuk content bekijkt.
  • Gebruikersinhoud (ook wel: ‘User-Generated Content’ of ‘UGC’): De hoeveelheid en kwaliteit van content zoals foto’s of reviews die gebruikers over je merk delen.
  • Interacties per Gebruiker: Gemiddeld aantal keer dat iemand met jouw merk in interactie gaat over een bepaalde tijdsperiode.
  • Click-Through Rate (CTR): Het percentage mensen dat doorklikt op een link in je content.
  • Groei van Merkgemeenschap: De groei in ledenaantal van je merkgerelateerde communities of loyaliteitsprogramma’s.
  • Diepte van Interactie: Niet enkel kwantitatieve, maar ook kwalitatieve metingen van betrokkenheid – zoals doordachte reacties of mensen die deelnemen aan merkpolls.

4. Een community uitbouwen

In het digitale tijdperk is community-building een kernonderdeel van marketing. Het stimuleert merkloyaliteit, maakt van klanten ambassadeurs en boost organische groei.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Communitygrootte: Telt simpelweg het aantal leden binnen je community, ongeacht het platform (forum, social media, enz.).
  • Actieve Deelname: Percentage leden dat actief bijdraagt via posts, reacties of discussies.
  • Groeitempo Leden: Toont aan hoe snel nieuwe leden zich aansluiten (maatstaf voor de aantrekkelijkheid en groeipotentie van je community).
  • Retentie: Het behoud van actieve leden over de tijd, wat de duurzame waarde van je community belicht.
  • Diepgang Betrokkenheid: Kijkt naar de kwaliteit van discussies en gedeelde inhoud, niet enkel de kwantiteit.
  • Tevredenheid Leden: Vaak via enquêtes gemeten, toont de algemene waardering voor de community.
  • Doorverwijzing: Hoeveel nieuwe leden komen via bestaande leden (maatstaf voor de organische groeikracht van je community).
  • Interactiefrequentie: Maatstaf voor de activiteit en levendigheid binnen de community.
  • Gebruikersinhoud (ook wel: ‘User-Generated Content’ of ‘UGC’): Volume en kwaliteit van door leden gecreëerde content (benadrukt hun betrokkenheid).
  • Evenementdeelname: Voor communities met events of meet-ups (indicator van de verbondenheid en ‘community spirit‘).

5. Een aantrekkelijk employer brand uitbouwen

Via employer branding profileer je je organisatie als interessante werkgever voor je doelpubliek (geen klanten, maar vooral sollicitanten deze keer). Zo boost je de werving van kwalitatieve kandidaten, verminder je je wervingskosten en hou je je huidige medewerkers ook langer.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Sollicitatievolume: Aantal sollicitaties per vacature (maatstaf voor jouw appeal als werkgever).
  • Kwaliteit Sollicitanten: Gaat verder dan aantallen, kijkt naar match met bedrijfswaarden, ervaring en opleiding.
  • eNPS: Toont hoe waarschijnlijk medewerkers je bedrijf als werkplek zullen aanbevelen.
  • Aanwerftijd: Tijd nodig om een vacature te vullen (korter bij een sterk employer brand).
  • Behoud Werknemers: Maatstaf voor duurzame medewerkerstevredenheid en -binding.
  • Wervingskosten: Kosten voor het aanwerven van een nieuw personeelslid (minder bij een aantrekkelijk werkgeversimago).
  • Medewerkerstevredenheid: Gemeten via enquêtes, toont hoe de bedrijfscultuur en waarden worden ervaren.
  • Merkvermeldingen: Hoe vaak en hoe het bedrijf genoemd wordt op platforms, forums, etc.
  • Awards: Erkenningen van je bedrijf als vooraanstaande werkgever in de branche (bvb. ‘Baanbrekende Werkgever Award’).
  • Engagement op Sociale Media: Interactie met employer branding content op sociale platforms.

6. Je bedrijf positioneren als autoriteit of thought leader

Via ‘thought leadership’ profileer je je merk en/of werknemers als experts binnen een specifiek domein. Op die manier bouw je naam en faam uit in het wereldje en gaan mensen sneller in zee met jou als expert.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Contentbetrokkenheid: Analyseer paginaweergaven, doorgebrachte tijd, shares en interacties om de impact van je materiaal te meten.
  • Externe Verwijzingen: Aantal sites dat naar jouw content linkt, wat aantoont dat men je content waardevol vindt.
  • Branchevermeldingen: Erkenning krijgen in vakpublicaties onderstreept je positie als expert.
  • Spreekuitnodigingen: Spreken op evenementen illustreert je status als toonaangevend in de sector.
  • Vindbaarheid/zichtbaarheid in Zoekmachines: Hoe jouw content presteert voor relevante zoektermen in zoekmachines.
  • Audience Groei: Toenemende volgers op kanalen waar je publiceert, zoals blogs of podcasts.
  • Branche recognition: Steunbetuigingen, shares en samenwerkingen met andere vooraanstaande figuren.
  • Feedback: Getuigenissen en feedback die de invloed van je content op besluitvorming en impact aantonen.

7. Je websiteverkeer doen groeien

Websiteverkeer boosten is een fundamenteel doel voor veel marketeers omdat websites vaak dé centrale hub zijn voor de online aanwezigheid en commerciële activiteiten van een merk.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Bezoekersaantallen: Monitor het aantal sessies om de vindbaarheid en algemene populariteit van je website te bepalen.
  • Bezoekerstype: Vergelijk nieuwe met terugkerende bezoekers om zowel groei als loyaliteit te evalueren.
  • Verkeersbronnen: Begrijp waar je verkeer vandaan komt – zoals organisch zoeken of sociale media – om je strategieën indien nodig aan te passen.
  • Pageviews: Track de specifieke pagina’s die aandacht trekken en gebruik die inzichten om je content te verbeteren.
  • Sessieduur: Meet de tijd doorgebracht op je site (indicator van betrokkenheid).
  • Bouncepercentage: Analyseer het aantal bezoekers dat na één paginabezoek je website weer verlaat om problemen en verbeterpunten te spotten.
  • Top Content: Ontdek welke content de meeste bezoekers trekt en gebruik deze informatie voor je contentcreatie.
  • Externe CTR (‘Click-Through-Rate’ of ‘Doorklikratio’): Evalueer hoe goed externe bronnen, zoals e-mail of advertenties, gebruikers naar je site leiden.
  • SEO-Posities: Bewaak je ranglijst voor essentiële zoekwoorden (bijvoorbeeld met tools zoals Ubersuggest of Wincher), omdat hogere rankings meer organisch verkeer betekenen.

8. Kwalitatieve leads (potentiële klanten) aantrekken

Kwalitatieve leads aantrekken is cruciaal voor veel bedrijven, vooral in de B2B-sector. Deze leads vertegenwoordigen potentiële klanten of klanten die niet alleen interesse tonen in je product(en) of dienst(en), maar die ook bij je bedrijf ‘passen’ en eerder zullen converteren.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Leadvolume: Monitor het aantal gegenereerde leads als basisindicator.
  • Kwaliteitsscore: Gebruik een beoordelingssysteem om leads te rangschikken op relevantie en potentie.
  • Beste Leadbronnen: Identificeer welke kanalen de meest waardevolle leads leveren om investeringen te optimaliseren.
  • Conversiepercentage: Track hoeveel leads daadwerkelijk klant worden, wat de kwaliteit van de leads aantoont.
  • Kosten per Kwaliteitslead: Begrijp de kosten van het verwerven van een waardevolle lead voor ROI-overwegingen.
  • Betrokkenheid: Evalueer hoe leads interageren met je content en communicatie, wat hun interesse en intentie weerspiegelt.
  • Feedback van Sales: Werk samen met het verkoopteam om feedback te krijgen over de leadkwaliteit en de afstemming te verbeteren.
  • Conversietijd: Meet de tijd die nodig is om een lead te converteren, wat inzicht geeft in de efficiëntie van het proces.
  • Nurturing Success: Analyseer hoe goed nurturing-campagnes – campagnes die je leads ‘voeden’ met relevante content – kwalitatieve leads door de sales funnel begeleiden.

9. Nieuwe klanten werven

Nieuwe klanten werven is een fundamentele doelstelling voor veel bedrijven en een indicator voor groei en marktuitbreiding.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Nieuwe Klanten: Meet de groei van nieuwe klanten ten opzichte van potentiële leads.
  • Kosten per Klant: Evalueer de ROI door de totale wervingskosten te delen door het aantal verworven klanten.
  • Customer Lifetime Value (CLTV): Bepaal de verwachte winst van een nieuwe klant gedurende de gehele samenwerkingsperiode.
  • Effectiviteit per Kanaal: Ontdek welke marketingmethoden het meest succesvol zijn voor klantenwerving.
  • Verkoopcyclus: Meet de tijd van lead tot klant om efficiëntie te beoordelen.
  • Onboarding Feedback: Verzamel feedback van nieuwe klanten voor continue verbetering.
  • Doorverwijzingspercentage: Bepaal het aantal klanten dat via bestaande klanten wordt verkregen als indicator van tevredenheid.
  • Klantverloop: Monitor hoeveel nieuwe klanten in korte tijd vertrekken, wat kan wijzen op mogelijke problemen.
  • Net Promoter Score of ‘NPS’ bij Nieuwe Klanten: Monitor de bereidheid van nieuwe klanten om je bedrijf aan te bevelen.
  • Upsell & Cross-sell: Monitor hoe nieuwe klanten hun aankopen diversifiëren of uitbreiden, wat op tevredenheid en betrokkenheid duidt.

10. Klanten behouden en loyaliteit verhogen

Klanten behouden en hun loyaliteit “winnen” is vaak kosteneffectiever dan nieuwe klanten werven. Bovendien is het cruciaal voor duurzame bedrijfsgroei.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Klantbehoud: Geeft inzicht in hoeveel (procent van je) klanten loyaal blijven over een specifieke periode.
  • Customer Lifetime Value (CLTV): Voorspelt de totale waarde die een klant tijdens de samenwerking brengt, een indicator van toenemende loyaliteit.
  • Net Promotor Score (NPS): Meet de bereidheid van klanten om je bedrijf te promoten (een belangrijke indicator voor klanttevredenheid).
  • Aankoopfrequentie: Regelmatige aankopen of betrokkenheid duiden op tevreden en trouwe klanten.
  • Klantfeedback: Gebruik directe feedback om voortdurende verbeteringen te stimuleren.
  • Loyaliteitsprogramma’s: De betrokkenheid bij en het succes van loyaliteitsinitiatieven kan inzicht geven in hoe effectief diezelfde programma’s klanten behouden.
  • Klantverloop: Monitor het aantal klanten dat vertrekt en implementeer strategieën om dit percentage te verlagen.
  • Upsell & Cross-sell: Bestaande klanten die meer kopen wijzen op diepere en groeiende relaties.
  • Klantenservice Stats: Snelle en effectieve klantenservice kan je klantbehoud drastisch verhogen.
  • Betrokkenheid bij Klantbehoud: Evalueer de effectiviteit van inspanningen die je doet om de relaties met bestaande klanten te verdiepen.

11. Verkoop stimuleren

De doelstelling ‘verkoop stimuleren’ is essentieel voor veel bedrijven, of het nu gaat om de directe verkoop van producten of van diensten. Door de juiste marketing KPI’s voor deze doelstelling bij te houden, krijg je inzicht in je verkoopprestaties, kun je je strategieën verfijnen en je groei effectief stimuleren

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Verkoopopbrengsten: Totale verdiensten uit verkopen.
  • ‘Cost Per Acquisition’ of ‘CPA’: De gemiddelde kosten van het verwerven van een klant.
  • ‘Customer Lifetime Value’ of‘CLV’: Projectie van totale inkomsten uit een klantrelatie.
  • Verkoopvolume: Het aantal transacties of verkochte items binnen een periode.
  • ‘Average Order Value’ of ‘AOV’: Het gemiddelde bedrag dat klanten uitgeven bij elke aankoop.
  • Conversiepercentage: Het aandeel bezoekers of leads dat daadwerkelijk iets koopt.
  • Groeipercentage Sales: Hoe snel de verkoop toeneemt over een bepaalde tijd.
  • ‘Cost of Goods Sold’ of ‘COGS’: Directe kosten om producten te maken die verkocht worden.
  • Verkoop per Kanaal: Inzicht in welke verkoopkanalen het meest productief zijn.
  • Productprestaties: Track je bestverkopende producten en items die verbetering nodig hebben of een boostje kunnen gebruiken.
  • Lengte van de Verkoopcyclus: Hoelang het duurt om een prospect om te zetten in een klant.
  • ‘Customer Acquisition Cost’ of ‘CAC’: Totale kosten voor het verkrijgen van een nieuwe klant.
  • Verkoopteam stats: Performance KPI’s van verkoopmedewerkers.
  • Upsell & Cross-sell: Hoe vaak bestaande klanten meer kopen dan oorspronkelijk bedoeld.

12. Producten en diensten ‘upsellen’ en ‘cross-sellen’

Upselling (klanten overtuigen om een duurdere versie van een product aan te kopen) en cross-selling (gerelateerde producten of diensten aanbevelen) zijn bewezen strategieën om de gemiddelde bestelwaarde te verhogen en de inkomsten van bestaande klanten te maximaliseren. Interessant marketing- én salesdoel dus!

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Inkomsten uit Upsell & Cross-sell: Totale verdiensten gegenereerd uit upselling- en cross-sellingacties.
  • Gemiddelde Upsell-waarde: Extra bedrag dat klanten gemiddeld uitgeven boven hun initiële aankoop.
  • Cross-sell Conversie: Percentage klanten dat aanvullende producten toevoegt op basis van cross-sell suggesties.
  • Upsell Success per Product: Identificeert producten met de hoogste upsell-ratio.
  • Top Cross-selling Combinaties: Populaire productcombinaties die samen worden gekocht.
  • Tijd tot Upselling: Tijdsinterval tussen initiële aankoop en upsell-aanvaarding.
  • Klantsegment Upselling: Identificatie van klantgroepen met een hoge neiging tot upselling.
  • Upsell/Cross-sell Feedback: Klantpercepties over de aangeboden extra’s.
  • Engagement Upsell/Cross-sell Content: Interactie van klanten met content die upselling en cross-selling bevordert.
  • Effect op Customer Lifetime Value (CLTV): Hoe upselling en cross-selling bijdragen aan een toegenomen waarde van klanten op de lange termijn.

13. De Customer Lifetime Value (CLTV) verhogen

De Customer Lifetime Value (CLTV) verhogen is essentieel omdat het een directe invloed heeft op de winstgevendheid van een bedrijf op de lange termijn. Hoe langer een bedrijf een klant kan behouden en hoe meer die klant uitgeeft tijdens zijn ‘levensduur’, hoe waardevoller hij/zij is voor het bedrijf.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Directe Customer Lifetime Value berekening: Totale inkomsten van een klant gedurende zijn levensduur, gebaseerd op gemiddelde bestelwaarde, aankoopfrequentie en klantlevensduur.
  • Klantbehoud: Percentage klanten dat blijft terugkomen. Een hogere retentie duidt op loyale klanten met een waarschijnlijk hogere CLTV.
  • Aankoopfrequentie: Gemiddeld aantal aankopen van een klant binnen een bepaalde periode.
  • Gemiddelde Bestelwaarde (AOV): Gemiddelde waarde van elke transactie.
  • Winstmarge per Klant: Nettowinst van elke klant over de tijd.
  • Gesegmenteerde CLTV: CLTV verdeeld over verschillende klantsegmenten, om meer gedetailleerd inzicht te krijgen.
  • Upsell & Cross-sell Succes: Percentage van de klanten dat additionele producten of diensten koopt bovenop hun initiële aankopen.
  • Klanttevredenheid: Feedback en scores die de tevredenheid en ervaring van klanten meten.
  • Verwijswaarde: Aantal en kwaliteit van door klanten doorverwezen nieuwe klanten.
  • Betrokkenheid Loyaliteitsprogramma’s: Mate van actieve deelname van klanten aan belonings- of loyaliteitsprogramma’s.

14. Marktaandeel vergroten

Marktaandeel is het percentage van de totale omzet van een bedrijfstak of markt dat een bedrijf claimt gedurende een bepaalde periode. Veel bedrijven streven ernaar hun marktaandeel te vergroten omdat het een indicator is van groei in verkoopvolume ten opzichte van concurrenten.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Huidig Marktaandeel: Percentage van de totale marktomzet verdiend door het bedrijf. Geeft een direct beeld van de positie van het bedrijf in de markt.
  • Groeivergelijking: Zet eigen omzetgroei naast marktgroei om verschuivingen in marktaandeel op te volgen.
  • Concurrentenanalyse: Monitort verkoopcijfers van concurrenten om je eigen positie beter te begrijpen.
  • Marktpenetratie: Percentage van de potentiële markt dat het bedrijf heeft veroverd.
  • Merkherkenning: Meet het bewustzijn en de perceptie van het merk onder je doelgroepen.
  • Klantloyaliteit: Percentage van terugkerende klanten (indicator van stabiliteit en groeipotentieel).
  • Wervingssnelheid Nieuwe Klanten: Snelheid waarmee het bedrijf nieuwe klanten aantrekt.
  • Diversificatie: Nieuwe producten of diensten die het bedrijf introduceert.
  • Geografische Expansie: Uitbreiding naar nieuwe regio’s of markten.
  • ‘Share of Voice’ (SOV): Je brand awareness aandeel ten opzichte van concurrenten in de markt.
  • Prijsconcurrentievermogen: Hoe product- of serviceprijzen zich verhouden tot concurrenten en de gevolgen voor het marktaandeel.
  • Klantfeedback: Algemene perceptie van klanten over het merk, wat de reputatie en het marktaandeel kan beïnvloeden.

15. Marketing ROI verbeteren

Je ‘Marketing ROI verbeteren’ is een belangrijke doelstelling om de effectiviteit, efficiëntie en rentabiliteit van je marketingcampagnes en -strategieën op te volgen.

Welke marketing KPI’s zijn van belang?

  • Marketing ROI: Basisberekening van het rendement op marketinginvesteringen.
  • Kosten per Lead (CPL): Kostenefficiëntie bij het verkrijgen van nieuwe potentiële klanten.
  • Kosten per Acquisitie (CPA): De kosten om een daadwerkelijke klant te werven.
  • Customer Lifetime Value (CLTV) vs.‘Customer Acquisition Cost’ of ‘CAC’ ratio: Verhouding tussen de levenslange waarde van klanten en de kosten om ze te werven.
  • Conversie per Kanaal: Volgt je meest effectieve marketingkanalen op.
  • Omzetgroei door Campagnes: Meet de directe impact van marketinginspanningen op verkoop.
  • Digitale Prestatie-Indicatoren: Statistieken zoals doorklik- en bouncepercentages voor digitale platforms.
  • Advertentie-efficiëntie: Evaluatie van het rendement op verschillende advertentiebudgetten.
  • Rendement op Advertentie-uitgaven (ROAS): Omzet uit je advertenties / Kosten van je advertenties.
  • Betrokkenheidsstatistieken: Indicatoren zoals sessieduur en paginaweergaven die de effectiviteit van je content tonen.
  • Feedback over Campagnes: Reacties van klanten op marketinginitiatieven.
  • Verloop na Campagnes: Klantverloop na het uitvoeren van specifieke marketingactiviteiten.

Marketing KPI’s: meten om te groeien

Marketing KPI’s zijn cruciale meetpunten die inzicht geven in de effectiviteit van je marketingactiviteiten. Het zijn essentiële indicatoren die je helpen te begrijpen of je marketingacties je doelen ondersteunen en bijdragen aan de groei van je bedrijf.

In dit artikel hebben we meer dan 100 marketing KPI’s besproken die je kunt gebruiken om specifieke marketingdoelen te meten en te optimaliseren. Door je te richten op de juiste KPI’s en deze consequent op te volgen, kun je doordachte beslissingen nemen en je marketinginspanningen verfijnen.

Veel succes, en als je vragen hebt dan helpen we je graag!

Aan de slag met marketing KPI's?

Heb je vragen over je marketing KPI’s of wil je hulp bij het kiezen of implementeren van de juiste KPI’s voor jouw bedrijf? Onze experts staan klaar om je te helpen. Samen zetten we stappen richting meetbaar marketing succes!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)

Meer weten?

Vul je e-mailadres in en ontvang dit artikel als e-book.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.